Slideshow image Slideshow image Slideshow image Slideshow image Slideshow image Slideshow image
Previous Next
Πότισμα
ΠΟΤΙΣΜΑ
Γεωπονική Γωνιά | Κατασκευή, Συντήρηση & Διαμόρφωση Κήπων Καρδίτσα 
Οι φροντίδες για τη σωστή διαχείριση του κήπου μας σχετίζονται με αρκετούς παράγοντες, που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη. Ο κυριότερος από αυτούς και ιδιαίτερα για τις συνθήκες της χώρας μας είναι η διαχείριση του νερού άρδευσης των φυτών. Η προσπάθεια για την εξοικονόμηση νερού στον κήπο ξεκινάει από τον σωστό σχεδιασμό καθώς και την επιλογή του κατάλληλου φυτικού υλικού ενώ θα πρέπει να συνεχίζεται με τις ορθές καλλιεργητικές φροντίδες για την συντήρηση του κήπου.
 
Κατά το σχεδιασμό και την κατασκευή του αρδευτικού
Η τοποθέτηση των φυτών κατά ομάδες και όχι μεμονωμένα εξυπηρετεί στον καλύτερο σχεδιασμό του αρδευτικού συστήματος και στη ορθότερη διαχείριση του νερού κατά το πότισμα.
 
Επιπλέον ο κατακερματισμός του κήπου σε μικρούς χώρους και η συνεχής διακοπή των φυτεμένων περιοχών από μονοπάτια, εκτός από το κακό αισθητικό αποτέλεσμα οδηγεί και σε σπατάλη νερού.
 
Στην περίπτωση που ο κήπος δεν είναι επίπεδος, καλό θα ήταν κατά το σχεδιασμό να προβλέπεται η τοποθέτηση στα χαμηλότερα επίπεδα του χώρου φυτών με μεγαλύτερες απαιτήσεις σε νερό και στα ψηλότερα επίπεδα φυτών πιο ανθεκτικών σε εδάφη με μειωμένη υγρασία.
 
Ο σχεδιασμός και η εγκατάσταση φυτικού ανεμοφράκτη στη μεριά από όπου πνέει ο ισχυρότερος άνεμος θα μειώσει τις υδατικές απώλειες των φυτών του κήπου και άρα τις απαιτήσεις σε άρδευση. Με την εγκατάσταση του ανεμοφράκτη στη σωστή πλευρά του κήπου, θα μειωθεί η ταχύτητα του αέρα η οποία ευθύνεται για την αύξηση της εξατμισοδιαπνοής των φυτών. Μέσα από τη διαδικασία της εξατμισοδιαπνοής τα φυτά αποβάλλουν υδρατμούς από τα στομάτιά τους. Με τη μείωση της εξατμισοδιαπνοής τα φυτά του κήπου διατηρούν την υγρασία τους και οι ανάγκες άρδευσης μειώνονται.

 
Κατά την κατασκευή του κήπου
Η εγκατάσταση αυτόματου αρδευτικού συστήματος είναι αναγκαία αφού μόνον έτσι μπορεί να ελεγχθεί η ποσότητα του νερού άρδευσης. Επιπλέον, η άρδευση με αυτόματο σύστημα είναι πιο αποδοτική γιατί διανέμει τις απαραίτητες ποσότητες νερού σε όλη την επιφάνεια του εδάφους χωρίς να καταστρέφει τη δομή του (σε αντίθεση με το λάστιχο του ποτίσματος, που τροφοδοτεί το έδαφος με νερό σημειακά και σε μεγάλη πίεση νερού καταστρέφει τη δομή του εδάφους).
 
Μια σχετικά νέα μέθοδος άρδευσης, πρωτοποριακή με πολλά πλεονεκτήματα είναι η υπόγεια στάγδην άρδευση. Η μέθοδος εφαρμόζεται στο γκαζόν, στα καλλωπιστικά φυτά ακόμη και σε γεωργικές καλλιέργειες με θαυμάσια αποτελέσματα. Το βασικό πλεονέκτημα  της μεθόδου είναι η  σοβαρή μείωση των απαιτούμενων ποσοτήτων νερού λόγω μείωσης των απωλειών που οφείλονται στην εξάτμιση εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο σχεδιασμός του δικτύου άρδευσης πρέπει να είναι σωστός και ακριβής έτσι ώστε το νερό να διατίθεται στα φυτά του κήπου και να μη σπαταλιέται βρέχοντας διαδρόμους και καθιστικά.

Κατά την επιλογή των φυτών
Η επιλογή του φυτικού υλικού πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή. Η αναζήτηση καλλωπιστικών φυτών με μικρές ανάγκες άρδευσης είναι μία καλή λύση αλλά δεν είναι πανάκεια. Για παράδειγμα, οι κάκτοι και τα παχύφυτα απαιτούν ελάχιστο πότισμα, ωστόσο δεν επιβιώνουν σε όλες τις περιοχές της χώρας μας αφού δε μπορούν ούτε να προσαρμοστούν στις κλιματικές συνθήκες αλλά ούτε και να εναρμονιστούν με το γύρω
 
Οι σταλάκτες θα πρέπει να τοποθετούνται έτσι ώστε να καλύπτουν το ριζικό σύστημα των φυτών περιβάλλον.

Κατά την εγκατάσταση των φυτών
Η προσθήκη compost στο υπόστρωμα ανάπτυξης των φυτών έχει δείξει ότι αυξάνει την ικανότητα συγκράτησης υγρασίας του υποστρώματος. Στην αγορά υπάρχουν αρκετά compost που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον κήπο, ενώ επιθυμητή είναι και η παραγωγή οικιακού compost από τα οργανικά υπολείμματα του κήπου. Επίσης στους λάκκους φύτευσης των φυτών μπορούν να τοποθετηθούν κρύσταλλοι νερού που διατηρούν την υγρασία του εδάφους.
 
Τα φυτά πρέπει να τοποθετούνται στις αποστάσεις που έχουν προβλεφθεί κατά το σχεδιασμό με βάση το μέγεθος των φυτών στην τελική τους ανάπτυξη. Αν τα φυτά τοποθετηθούν πιο κοντά θα απαιτηθεί μεγαλύτερος αριθμός φυτών και άρα περισσότερη άρδευση, ενώ τα επόμενα 3-5 χρόνια θα πρέπει να αφαιρεθεί η περίσσεια των φυτών προκειμένου να αναπτυχθούν σωστά τα υπόλοιπα.

Κατά τη συντήρηση του κήπου
Κάθε άνοιξη αλλά και κατά τη διάρκεια λειτουργίας του συστήματος άρδευσης, πρέπει να ελέγχεται η ύπαρξη τυχών διαρροών του δικτύου και η επισκευή του όταν χρειάζεται.
 
Η άρδευση του κήπου πρέπει να γίνεται νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα κατά τους θερινούς μήνες, έτσι ώστε να μειώνονται οι απώλειες του νερού που οφείλονται στην εξάτμιση εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μετά τις αναζωογονητικές ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές βροχές (όταν συμβαίνουν) η άρδευση πρέπει να διακόπτεται για όσο διάστημα το έδαφος παραμένει υγρό. Το υγρασιόμετρο (Αισθητήρας μέτρησης εδαφικής υγρασίας τύπου WaterScout) είναι μια ηλεκτρονική ψηφιακή συσκευή μέτρησης της εδαφικής υγρασίας, πληροφορία πολύ σημαντική για να προγραμματίσουμε τις σωστές ποσότητες ποτίσματος.
 
Ένα τρικ για τη σωστή διαχείριση του νερού είναι το πότισμα να γίνεται σε δύο δόσεις, δηλαδή η μισή ποσότητα του νερού να ποτίζει τον κήπο το πρωί και η άλλη μισή το απόγευμα. Με αυτό τον τρόπο η επιφανειακή ροή του νερού θα μειωθεί και το έδαφος θα συγκρατεί καλύτερα την υγρασία με αποτέλεσμα να μειωθούν οι ανάγκες άρδευσης.
 
Επιπλέον, η λίπανση αυξάνει τις ανάγκες άρδευσης των φυτών, επομένως οι υπερβολικές λιπάνσεις πρέπει να αποφεύγονται.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να συζητήσουμε τις ανάγκες σας και να σας προσφέρουμε
ολοκληρωμένες προτάσεις για τον κήπο σας.